Wykonanie
Mój ulubiony
sos słodko-kwaśny. Smakuje identycznie jak ten ze sklepu, jednak jest w 100% naturalny. Ja serwuję go razem z
kurczakiem i
ryżem.DOMOWY
SOS SŁODKO-KWAŚNY A'LA UNCLE BEN'SSkładniki (u mnie wystarczyło na obiad dla 4 osób + 4 słoiki 1 litrowe):3 kg
pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę1 kg
cebuli obranej i pokrojonej w kostkę2
papryki czerwone pokrojone w grubą kostkę2
papryki zielone pokrojone w grubą kostkę1
papryczka chili z pestkami pokrojona w plasterki3
marchewki obrane i starte na grubych oczkach tarki1 puszka
kukurydzy1 puszka
ananasasłoiczek
bambusa bez zalewy (kupiłam go w Lidlu)1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
octu winnego1/4 szklanki
octu ryżowegosok z 1 i 1/2
cytryny2 łyżki
soli2 łyżki
papryki słodkiej1 łyżka
curry1 łyżeczka
pieprzu mielonego2 ząbki
czosnku pokrojone w kosteczkę2 łyżki
musztardy łagodnej2 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
olejuW woku (dużym naczyniu) rozgrzewamy 4 łyżki
oleju. Wrzucamy
cebulę i
pomidory- gotujemy je razem ok. 1 godziny. Gdy warzywka ładnie się połączą i powstanie w miarę jednolita paćka, dodajemy
marchewkę i
papryki. Muszą się podusić razem 15-20 minut.
Kukurydzę i
bambusa odcedzamy i dorzucamy do sosu. Zlewamy
sok z ananasa i dodajemy go do woka. Samego
ananasa kroimy w grubą kostkę (wmieszamy go na samym końcu, żeby nie zrobiła się mamałyga).Dokładamy
cukier,
sól,
paprykę słodką,
curry,
pieprz mielony,
czosnek,
ocet,
musztardę i
sok z cytryny. Dusimy znów całość około 15 minut. Teraz dodajemy
ananasa.Jeżeli chcecie odłożyć część sosu do słoiczków, to zróbcie to teraz. Musimy dołożyć jeszcze
mąkę ziemniaczaną, żeby zagęścić nasz sos, ale jest duża szansa, że z
mąką sos nam skiśnie po jakimś czasie. Najlepiej dodać
skrobię ziemniaczaną tuż przed podaniem (odlewamy część sosu, dodajemy do niego 2 łyżki
mąki ziemniaczanej, mieszamy i dolewamy do woka).Podajemy z
kurczakiem i
ryżem.