ßßß Cookit - przepis na Dyniowe gofry na pożegnanie wakacji

Dyniowe gofry na pożegnanie wakacji

nazwa

Wykonanie

Ostatni wakacyjny weekend. Na pocieszenie proponuję pyszne, już nieco jesienne gofry- ciasto przygotowałam na bazie ukochanej przeze mnie dyni, zarodków pszennych i mące pełnoziarnistej. Z dodatkiem pysznych rozgrzewających przypraw- cynamonu, imbiru, trawy cytrynowej i gałki muszkatołowej- są aromatyczne i idealnie wyważone smakowo. Puszystości dodaje im serek Almette - do ciasta wybrałam jogurtowy, ale idealnie sprawdzi się również śmietankowy. W cieście serek jogurtowy, zaś na gofrach pyszny Almette fruit jagoda z maliną. Całość wieńczą świeże owoce i malinowy miód. Po prostu niebo w gębie ;) . Polecam!
Dyniowo-almettowe gofry jogurtowe z jagodowo-malinowym kremem i owocami
Składniki:
· 2 jajka
· 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 1 szklanka zarodków pszennych
· szczypta soli
· 0,5 szklanki domowego cukru waniliowego
· łyżka ekstraktu z wanilii
· 0,5 szklanki oleju rzepakowego
· szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
· 1,5 szklanki mleka
· 150 g Almette jogurtowego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· skórka z cytryny
· 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
· 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
· 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
· pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
Dodatek:
· 300 g (2 opakowania) Almette fruit jagoda z maliną
· 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
· pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
· miód malinowy
· świeże maliny i borówki
Łączymy suche składniki- mąkę, zarodki pszenne, sól, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, imbir i cukier. W oddzielnej misce łączymy jajka, Almette, mleko, olej, trawę cytrynową, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, alby nie powstały grudki. Dodajemy startą dynię i ponownie mieszamy. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry.
Almette fuit ucieramy ze śmietaną, trawą cytrynową i łyżeczką malinowego miodu. Serkiem smarujemy gofry, wykładamy porcję świeżych owoców i skrapiamy malinowym miodem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/08/dyniowe-gofry-na-pozegnanie-wakacji.html