Wykonanie
Ostatni wakacyjny weekend. Na pocieszenie proponuję pyszne, już nieco jesienne gofry- ciasto przygotowałam na bazie ukochanej przeze mnie dyni,
zarodków pszennych i
mące pełnoziarnistej. Z dodatkiem pysznych rozgrzewających przypraw-
cynamonu,
imbiru,
trawy cytrynowej i
gałki muszkatołowej- są aromatyczne i idealnie wyważone
smakowo. Puszystości dodaje im
serek Almette - do ciasta wybrałam
jogurtowy, ale idealnie sprawdzi się również
śmietankowy. W cieście
serek jogurtowy, zaś na gofrach pyszny Almette fruit
jagoda z
maliną. Całość wieńczą świeże
owoce i malinowy
miód. Po prostu niebo w gębie ;) . Polecam!
Dyniowo-almettowe gofry
jogurtowe z
jagodowo-
malinowym kremem i
owocamiSkładniki:· 2
jajka· 1,5 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 1 szklanka
zarodków pszennych· szczypta
soli· 0,5 szklanki domowego
cukru waniliowego· łyżka ekstraktu z
wanilii· 0,5 szklanki
oleju rzepakowego· szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach· 1,5 szklanki
mleka· 150 g Almette
jogurtowego· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia·
skórka z cytryny· 1/3 łyżeczki mielonego
imbiru· 1/3 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej· 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu· pół łyżeczki mielonej
trawy cytrynowejDodatek:· 300 g (2 opakowania) Almette fruit
jagoda z
maliną· 2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%· pół łyżeczki mielonej
trawy cytrynowej·
miód malinowy· świeże
maliny i
borówkiŁączymy suche składniki-
mąkę,
zarodki pszenne,
sól,
proszek do pieczenia,
cynamon, gałkę,
imbir i
cukier. W oddzielnej misce łączymy
jajka, Almette,
mleko,
olej,
trawę cytrynową,
skórkę z cytryny i ekstrakt
waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, alby nie powstały grudki. Dodajemy startą
dynię i ponownie mieszamy. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną
oleju, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry.Almette fuit ucieramy ze
śmietaną,
trawą cytrynową i łyżeczką
malinowego miodu.
Serkiem smarujemy gofry, wykładamy porcję świeżych
owoców i skrapiamy
malinowym miodem. Smacznego!