ßßß
Składniki:· 4 jajka
· 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 0,5 szklanki mąki pszennej· szczypta soli· 0,5 szklanki domowego cukru waniliowego· łyżka ekstraktu z wanilii· 0,5 szklanki oleju rzepakowego· 1,5 szklanki mleka· 1 łyżeczka proszku do pieczenia· skórka z cytrynyDodatek:· 0,5 l śmietany kremówki· 1 łyżka miodu spadziowego· 1 łyżka ekstraktu waniliowegoŁączymy suche składniki- mąki, sól, proszek do pieczenia i cukier. W oddzielnej misce łączymy jajka, mleko, olej, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, alby nie powstały grudki. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Na bogato polecam kremówkę ubić z miodem i ekstraktem waniliowym. Latem niezastąpione są świeże sezonowe owoce.