Wykonanie
Prosty i szybki deser. Zapraszam na królewskie gofry- idealne!

Składniki:· 4
jajka
· 2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 0,5 szklanki
mąki pszennej· szczypta
soli· 0,5 szklanki domowego
cukru waniliowego· łyżka ekstraktu z
wanilii· 0,5 szklanki
oleju rzepakowego· 1,5 szklanki
mleka· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia·
skórka z cytrynyDodatek:· 0,5 l
śmietany kremówki· 1 łyżka
miodu spadziowego· 1 łyżka ekstraktu
waniliowegoŁączymy suche składniki-
mąki,
sól,
proszek do pieczenia i
cukier. W oddzielnej misce łączymy
jajka,
mleko,
olej,
skórkę z cytryny i ekstrakt
waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, alby nie powstały grudki. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną
oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Na bogato polecam kremówkę ubić z
miodem i ekstraktem
waniliowym. Latem niezastąpione są świeże sezonowe
owoce.