Wykonanie

Już wiem co powiecie: 'Phi! A cóż to za przepis, kto by nie umiał robić naleśników!'. Ja też zawsze robiłam naleśniki 'na oko', nie ma w tym przecież żadnego problemu, by wymieszać
mąkę z
mlekiem,
jajkiem i smażyć. Jednak po zakupie książki Michela Roux 'Jajka', robię tylko takie... Przekonajcie się proszę, jakie pyszne mogą być naleśniki, moje dzieci je uwielbiają!Składniki na około 16 sztuk (przeważnie wychodzi jednak mniej):125 g
mąki pszennej15 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli2
jajka325 ml
mleka100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub odrobina otartej
skórki z cytrynyDo smażenia:20 g stopionego
masła (lub
oleju rzepakowego).
Mąkę,
cukier i
sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać
jajka, 100 ml
mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę
mleka i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną
masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem.Smacznego :-).


Źródło przepisu - 'Eggs' Michel Roux