ßßß Cookit - przepis na Naleśniki

Naleśniki

nazwa

Wykonanie

Już wiem co powiecie: 'Phi! A cóż to za przepis, kto by nie umiał robić naleśników!'. Ja też zawsze robiłam naleśniki 'na oko', nie ma w tym przecież żadnego problemu, by wymieszać mąkę z mlekiem, jajkiem i smażyć. Jednak po zakupie książki Michela Roux 'Jajka', robię tylko takie... Przekonajcie się proszę, jakie pyszne mogą być naleśniki, moje dzieci je uwielbiają!
Składniki na około 16 sztuk (przeważnie wychodzi jednak mniej):
125 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub odrobina otartej skórki z cytryny
Do smażenia:
20 g stopionego masła (lub oleju rzepakowego).
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.
Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Eggs' Michel Roux
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki