Wykonanie
Święta coraz bliżej i trzeba podjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym
stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z
grzybami , ale także krokiety z
kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta !
czas przygotowania : 45 minut + czas przygotowania farszuskładniki :NALEŚNIKI - 2 średnie
jajka350 ml
mleka180 g
mąki pszennej, użyłam luksusowej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru40 g
masłaFARSZ - ok.1/2 porcji farszu kapuściano
grzybowegodo smażenia -
olej rzepakowydo panierowania - 2
jajkaok. 1-1,5 szkl.
bułki tartejsposób przygotowania : NALEŚNIKI -
jajka roztrzepałam z
mlekiem. Cały czas mieszając rózgą dodałam przesianą
mąkę,
sól i
cukier. Na koniec wlałam lekko przestudzone, roztopione
masło. Gładkie ciasto odstawiłam na 30-60 min. żeby odpoczęło. Po tym czasie wymieszałam ponownie i usmażyłam 15 sztuk naleśników o śr. 20 cm. Układałam je w miarę smażenia na talerzu, jeden na drugim, a kiedy wszystkie były gotowe przykryłam dużą miską o zostawiłam na 15-30 minut dzięki
czemu lekko zaparują i krawędzie nie będą się kruszyć.Na każdy naleśnik nałożyłam po czubatej łyżce nadzienia z
kapusty i
grzybów . Składałam jak kopertę i zwijałam. Krokiety obtoczyłam najpierw w roztrzepanym
jajku a następnie w
bułce tartej. Smażyłam na
oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Krokiety podaję na gorąco z dodatkiem barszczu czerwonego.Naleśniki z tego przepisu dobrze odchodzą od patelni podczas smażenia i nie pękają podczas zawijania.