ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej i trzeba podjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z grzybami , ale także krokiety z kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta !
czas przygotowania : 45 minut + czas przygotowania farszu
składniki :
NALEŚNIKI - 2 średnie jajka
350 ml mleka
180 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
40 g masła
FARSZ - ok.1/2 porcji farszu kapuściano grzybowego
do smażenia - olej rzepakowy
do panierowania - 2 jajka
ok. 1-1,5 szkl. bułki tartej
sposób przygotowania : NALEŚNIKI - jajka roztrzepałam z mlekiem. Cały czas mieszając rózgą dodałam przesianą mąkę, sól i cukier. Na koniec wlałam lekko przestudzone, roztopione masło. Gładkie ciasto odstawiłam na 30-60 min. żeby odpoczęło. Po tym czasie wymieszałam ponownie i usmażyłam 15 sztuk naleśników o śr. 20 cm. Układałam je w miarę smażenia na talerzu, jeden na drugim, a kiedy wszystkie były gotowe przykryłam dużą miską o zostawiłam na 15-30 minut dzięki czemu lekko zaparują i krawędzie nie będą się kruszyć.
Na każdy naleśnik nałożyłam po czubatej łyżce nadzienia z kapusty i grzybów . Składałam jak kopertę i zwijałam. Krokiety obtoczyłam najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyłam na oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Krokiety podaję na gorąco z dodatkiem barszczu czerwonego.
Naleśniki z tego przepisu dobrze odchodzą od patelni podczas smażenia i nie pękają podczas zawijania.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/12/krokiety-z-kapusta-i-grzybami.html