Wykonanie
Jakie to było dobre! Bardzo delikatne ciasto. Chyba dzięki tak dużej ilości
mleka. Moim zdaniem bardziej smakuje jak omlet niż naleśnik. Podczas pieczenia dość mocno rośnie, po wyciągnięciu lekko opada na środku. Podałam go z
cukrem pudrem i
borówkami amerykańskimi, ale myślę że wszystkie typowe dodatki do naleśników będą pasowały. Od
owoców, po
dżem i
bitą śmietanę.Składniki
jajko, 1 sztuka
cukier, 1 łyżka
sól, szczypta
mąka pszenna, 1/2 szklanki
mleko, 250 mlroztopione
masło, 30 mlSposób przygotowania
Jajko,
cukier,
sól,
mąkę i połowę
mleka zmiksować na gładko. Następnie dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksować. Wlać do naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm wysmarowanego
masłem.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Naleśnik piec przez 25-30 minut do momentu, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.4 mg lunesta