Wykonanie
Poziom trudnościProfiteroles to francuskie, malutkie
ciastka z ciasta parzonego. Najczęściej podawane na słodko z
bitą śmietaną, kremem budyniowym (crème pâtissière) lub
czekoladowym i
lodami. Także w wersji wytrawnej profiteroles smakują wyjątkowo – z musem z
wędzonej ryby, z
drobiowej wątróbki lub mięsnym czy z pieczonych warzyw. Profiteroles, profiterolki, mini ptysie to różne nazwy tych samych, pysznych
ciastek.Porcja na 18-20
ciastekSkładniki:125 ml
mleka40 g
masła½ łyżeczki
cukruszczypta
soli90 g
pszennej mąki2
jajkaSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C w termoobiegu (220°C w opcji grzania góra-dół). W rondlu zagotować
mleko z
masłem cukrem i
solą, zmniejszyć temperaturę.
Jednym ruchem dodać
mąkę, szybko wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite i odklei się od brzegów.
Rondel zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut. Dodać najpierw jedno
jajko, wymieszać z
ciastem za pomocą ręcznego miksera, tak samo postąpić z drugim
jajkiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać
ciastka o średnicy ok. 2½ cm.
Można też nakładać ciasto małą łyżeczką. Blachę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. W 10 minucie pieczenia uchylić na moment drzwi piekarnika, żeby wypuścić nadmiar pary. Gdy
ciastka osiągną złoto-brązowy kolor blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Zimne ptysie przekroić na pół i wypełnić odpowiednim, słodkim lub wytrawnym nadzieniem.
Smacznego!