ßßß
 
            
         Jednym ruchem dodać mąkę, szybko wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite i odklei się od brzegów.
Jednym ruchem dodać mąkę, szybko wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite i odklei się od brzegów. Rondel zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut. Dodać najpierw jedno jajko, wymieszać z ciastem za pomocą ręcznego miksera, tak samo postąpić z drugim jajkiem.
Rondel zdjąć z ognia. Odstawić na 5 minut. Dodać najpierw jedno jajko, wymieszać z ciastem za pomocą ręcznego miksera, tak samo postąpić z drugim jajkiem.


 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać ciastka o średnicy ok. 2½ cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać ciastka o średnicy ok. 2½ cm. Można też nakładać ciasto małą łyżeczką. Blachę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. W 10 minucie pieczenia uchylić na moment drzwi piekarnika, żeby wypuścić nadmiar pary. Gdy ciastka osiągną złoto-brązowy kolor blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Można też nakładać ciasto małą łyżeczką. Blachę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. W 10 minucie pieczenia uchylić na moment drzwi piekarnika, żeby wypuścić nadmiar pary. Gdy ciastka osiągną złoto-brązowy kolor blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Zimne ptysie przekroić na pół i wypełnić odpowiednim, słodkim lub wytrawnym nadzieniem.
Zimne ptysie przekroić na pół i wypełnić odpowiednim, słodkim lub wytrawnym nadzieniem.
 Smacznego!
Smacznego!