Wykonanie
Wilgotna,
maślana, rozpływająca się w ustach … baba wielkanocna
Składniki na dużą formę na babkę (średnica 24 cm):200 g miękkiego
masła plus trochę do natłuszczenia formy150 ml
oleju rzepakowego300 g
cukru6
jajekszczypta
soli400 g
mąki pszennej70 ml
mlekaszczypta
soli2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWykonanie:Dużą formę na babkę nasmarować
masłem i oprószyć
mąką.Do misy miksera włożyć
masło,
jajka i
cukier utrzeć składniki na jednolita masę. Dodać
olej,
mąkę, proszek,
sól i
mleko. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodajemy jeszcze odrobinę
mleka.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 1 godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st.C (piekę z termoobiegiem).Po 10 minutach ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy, za pomocą pędzla, lukrem lub roztopioną
czekoladą.Smacznego!