ßßß
Składniki na dużą formę na babkę (średnica 24 cm):200 g miękkiego masła plus trochę do natłuszczenia formy150 ml oleju rzepakowego300 g cukru6 jajekszczypta soli400 g mąki pszennej70 ml mlekaszczypta soli2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWykonanie:Dużą formę na babkę nasmarować masłem i oprószyć mąką.Do misy miksera włożyć masło, jajka i cukier utrzeć składniki na jednolita masę. Dodać olej, mąkę, proszek, sól i mleko. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodajemy jeszcze odrobinę mleka.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 1 godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st.C (piekę z termoobiegiem).Po 10 minutach ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy, za pomocą pędzla, lukrem lub roztopioną czekoladą.Smacznego!
