Wykonanie
Tegoroczne lato, było u mnie znacznie mniej
jagodowe(a właściwie
borówkowe, bo
jagody są u nas niestety nie do zdobycia) niż w poprzednim roku. Upiekłam tylko muffiny i to oto ciasto. Bardzo smaczne, mocno
jagodowe w smaku, posypane kruszonką . Polecam nie tylko amatorom
jagód .
Kruszonka:45 g
mąki(można dodać więcej)65 g
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu56 g zimnego
masłaCiasto:130 g
maki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli56 g
masła100 g
cukru1 duże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii80 ml
mleka2 szklanki
jagód(lub
borówek amerykańskich)Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową lub okrągłą blaszkę o wymiarach 20 cm.By zrobić kruszonkę mieszamy
mąkę,
cukier i
cynamon, dodajemy pokrojone w kostkę
masło i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania okruchów.W oddzielnej misce ucieramy
masło, dodajemy
cukier i dalej ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy
jajko i ekstrakt
wanilii i ubijamy. Dodajemy
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
solą oraz
mleko. Lekko mieszamy.Przekładamy masę do foremki, wygładzamy powierzchnię. Na wierzch wykładamy
jagody i posypujemy kruszonką.Pieczemy ok 40-50 minut. Lekko studzimy na kratce.Przepis z tej strony