Wykonanie
Maślane, babkowe, ale wilgotne, ciasto z
jagodami lub
borówkami i z
orzechową kruszonką . Smaczne, do codziennej
kawy, na piknik, do pracy. W sezonie letnim, ciasta z
owocami to najczęściej pieczone przeze mnie wypieki. Zawsze świetnie się "zjadające", lekkie i wilgotne. Polecam.
190 g
masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia190 g
mąki,190 g drobnego
cukru3
jajka1 łyżeczką
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonu25 ml pełnego
mleka100 g świeżych lub mrożonych(i rozmrożonych)
jadód lub
borówek50 g
orzechów pekan lub włoskich, posiekanychkruszonka:25 g
mąki10 g
masła15 g miałkiego jasnego
brązowego cukru20 g
orzechów pekan lub włoskich, poskiekanych1/4 łyżeczki
cynamonuPiekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia(lub obsypujemy
mąką) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce, mieszamy
mąkę z
masłem, aż do powstania grudek, mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy na bok.
Masło z
cukrem wkładamy do dużej miski i ubijamy mikserem do białości, dodajemy kolejno po jednym
jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cynamon przesiewamy do jednej miski i dodajemy w
trzech partiach do masy
maślanej, dodając po drugiej partii również
mleko. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy
jagody i pokrojone
orzechy, mieszając delikatnie łyżką. Przekładamy masę do przygotowanej foremki i posypujemy kruszonką.Pieczemy ok 50-60 minut. Pozostawiamy ciasto przez chwilę w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i całkowicie studzimy.Z książki "
Cake day s"