Wykonanie
Ciast z
owocami nigdy nie za wiele. Tym razem ciasto z
gruszkami i
borówkami amerykańskimi. Ciasto jest wilgotne, jak wszystkie ciasta z
owocami, a jednocześnie puszyste i niezbyt słodkie. Cukrowa posypka lekko je dosładza i dodaje
cynamonowego aromatu a
migdały sprawiają, że ciasto nabiera bardziej wykwintnego charakteru.
1 łyżka ciemnego
brązowego cukru1 łyżka drobnego
cukru1 łyżeczka
cynamonu200 g
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia130 g
masła200 g
cukru3
jajka3 łyżki
mleka1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego4
gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę90 g
borówek amerykańskich (lub
jagód)50 g
płatków migdałowych (lub posiekanych
migdałów)Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cmOba
cukry i
cynamon mieszamy w niewielkiej miseczce i odstawiamy.
Masło ucieramy z
cukrem do białości, dodajemy kolejno po jednym
jajku, starannie ucierając po każdym dodaniu. Partiami dodajemy przesiana
mąkę,
proszek do pieczenia i
mleko. Mieszamy. Dodajemy ekstrakt,
owoce i
migdały. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki, wierzch posypujemy mieszanką
cukrów. Pieczemy ok 40-50 minut.