Wykonanie
Muffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na
jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne
owoce też świetnie pasują.
Składniki na 12 babeczek:1,5 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka50g roztopionego
masła3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowejotarta
skórka z cytryny1 szklanka
jagód lub
borówek amerykańskichRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki.W jednej misce mieszamy przesianą
mąkę z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy
jajka, dodajemy rozpuszczone
masło,
mleko, esencję
waniliową i
skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy.Do suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z
mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy
jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut.Smacznego!