Wykonanie
Kruche ciasto
migdałowe ze
śliwkami zobaczyłam wczesnym latem w sezonowym magazynie kulinarnym BBC Easy cook i od
razy wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Patrząc na zdjęcie, wyobraziłam sobie jego zapach, poczułam kawałki
migdałów i zniewalający smak pieczonej
śliwki. I moja wyobraźnia znalazła swoje
pokrycie w rzeczywistości, bowiem ciasto okazało się bogate i bardzo smaczne, takie jakie sobie wyobrażałam. Krucho, lekko marcepanowo-maślane, z wilgotnymi
śliwkami zatopionymi w kolejnej warstwie, tym razem
migdałowo-jajeczno-cynamonowej, przykryte pyszną
migdałową kruszonką i lekko zapieczonymi migdałowymi
płatkami . Odrobina kruchego luksusu do
kawy lub
herbaty, w coraz krótszym, jesiennym dniu.
250 g
masła(bardzo zimnego)225 g drobnego
cukru, plus 2 łyżeczki300 g mielonych
migdałów140 g
mąki, plus dodatkowo 25 g2
jajka2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaokoło 6
śliwek, wypestkowanych i każda podzielona na 6 części50 g
płatków migdałowychNastawiamy piekarnik na 180 st C. Natłuszczamy i obkładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Masło,
cukier i mielone
migdały wkładamy do food procesora i pulsujemy, do momentu, gdy utworzą się okruchy. Połowę przełożyć do miski odstawić.Do drugiej połowy dodajemy 140 g
mąki i miksujemy. Ciasto przekładamy do formy i dociskamy łyżką. Pieczemy 15-20 min do momentu aż nabierze złocistego koloru. Pozostawiamy przez 10 mi do ostygnięcia.Pozostałą
maślano-
migdałowo-
cukrową masę wkładamy z powrotem do food procesora, zostawiając kilka łyżek na kruszonkę. Dodajemy
jajka, 25 g
mąki, 1 łyżeczkę
cynamonu i
proszku do pieczenia i mieszamy do gładkości. Wykładamy na podpieczone ciasto.Układamy na to kawałki
śliwek, posypujemy 2 łyżeczkami
cukru i pozostałą 1 łyżeczką
cynamonu. Pieczemy przez 20 minut, po czym posypujemy kruszonką i
płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze dodatkowe 20 minut lub do momentu, gdy ciasto nabierze złotej barwy. Pozostawiamy do ostygnięcia w foremce.