ßßß Cookit - przepis na PRZEPIS - Mus ze śliwek pod pierzynka z kruszonki i migdałów

PRZEPIS - Mus ze śliwek pod pierzynka z kruszonki i migdałów

nazwa

Wykonanie

Mus ze śliwek jest bardzo słodki i rozpływa się w ustach, a kruszonka w połączeniu z migdałami nadaje temu deserowi charakteru
SKŁADNIKI:
0,5 kg śliwek węgierek
3 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu
100 g masła
płatki migdałów
150 g mąki
masło do podsmażania śliwek
Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i dodać śliwki. Podsmażyć, aż śliwki się rozpadną. Dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki cynamonu. Podgrzać jeszcze przez chwilę. Z musu wyciągnąć skórki śliwek a resztę przelać do misek żaroodpornych. Do miski wsypać mąkę, posiekane masło oraz resztę cynamonu i cukru. Ugnieść na jednolitą masę. Na koniec dodać płatki migdałów. Na mus śliwkowy posypać nieco płatków migdałów i ułożyć ciasto na kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 3- 35 minut, aż góra się zarumieni.
Źródło:http://anitainspiruje.blogspot.com/2014/07/przepis-mus-ze-sliwek-pod-pierzynka-z.html