Mus ze śliwek jest bardzo słodki i rozpływa się w ustach, a kruszonka w połączeniu z migdałami nadaje temu deserowi charakteruSKŁADNIKI:0,5 kg śliwek węgierek3 łyżki cukru3 łyżeczki cynamonu100 g masłapłatki migdałów150 g mąkimasło do podsmażania śliwekŚliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła i dodać śliwki. Podsmażyć, aż śliwki się rozpadną. Dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki cynamonu. Podgrzać jeszcze przez chwilę. Z musu wyciągnąć skórki śliwek a resztę przelać do misek żaroodpornych. Do miski wsypać mąkę, posiekane masło oraz resztę cynamonu i cukru. Ugnieść na jednolitą masę. Na koniec dodać płatki migdałów. Na mus śliwkowy posypać nieco płatków migdałów i ułożyć ciasto na kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 3- 35 minut, aż góra się zarumieni.