Wykonanie
Znakomite muffiny z
jagodami według przepisu Marthy Stewart. Idealne na śniadanie. Szybkie w przygotowaniu. Z
kubkiem mleka smakują wybornie.Składniki na 12-18 sztuk:85 g miękkiego
masła3 szklanki
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 szklanka
cukru1 duże
jajko + 2 duże
żółtka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka
mleka2 szklanki świeżych
jagódPiekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Mąkę,
sól i
proszek do pieczenia przesiać do miski.
Masło utrzeć z
cukrem na średnich obrotach na puszystą masę. Dodać
jajka i
wanilię. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i naprzemiennie dodawać
mąkę oraz
mleko, zaczynając i kończąc na mąc e . Wsypać
jagody i delikatnie wymieszać
łopatką.Papilotki napełnić
ciastem do 3/4 wysokości. Odstawić i przygotować kruszonkę.Kruszonka:1 szklanka
mąki1/2 szklanki jasnego
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli80 g stopionego
masła, może być ciepłeW misce wymieszać
mąkę z
cukrem,
solą i
cynamonem. Wlać stopione
masło i wymieszać widelcem, aż powstaną spore grudki ciasta.Muffiny obficie posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut, aż zyskają złocisty odcień. Studzić w formie przez 15 minut,
potem wyjąć muffiny z formy. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: