Wykonanie
Proste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie
jadłam.
Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym wisienka na torcie. Muffinki są bardzo proste w wykonaniu, a domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni.
Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki)85 g
masła3 szklanki
mąki + 2 łyżki (520 g)250 ml
mleka1 1/4 szklanki
cukru1 całe duże
jajko2 duże
żółtkałyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić
cukrem waniliowym)łyżka
proszku do pieczeniałyżeczka
soliok. 2 szklanki
jagód (koniecznie,
borówki są zbyt wodniste)Kruszonka:1 1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru trzcinowego3/4 łyżeczki
cynamonu115 g stopionego i ostudzonego
masłaszczypta
soliMasło ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy
cukier - ciągle ucierając. Kolejno wbijamy całe
jajko i
żółtka. Wlewamy esencje (ew.
cukier waniliowy), wsypujemy
proszek do pieczenia,
sól, a następnie (ciągle nie przestając mieszać) na przemian dodajemy
mąkę z
mlekiem. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą wsypujemy
jagody i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek umieszczonych w formie do muffinek (napełniamy do ok. 3/4 wysokości papilotek).Kruszonka:Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i mieszamy do momentu aż zaczną powstawać grudki.Muffinki obficie posypujemy kruszonką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 185-190 stopni.Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia babeczek i tzw. suchego patyczka.