ßßß Cookit - przepis na Owsiane pancakes z malinami w miodowym syropie

Owsiane pancakes z malinami w miodowym syropie

nazwa

Wykonanie

Owsiane placuszki na śniadanie lub deser. Bez dodatku mąki i cukru. Zamiast mąki do przygotowania ciasta używamy zmielonych płatków owsianych. Taka 'mąka' idealnie chłonie wilgoć, przez co placuszki same w sobie wydają się dość suche. To, co czyni je smacznym to dodatki - sezonowe owoce przygotowane w postaci sosu. Teraz jest dobra pora by wykorzystać maliny lub jagody :-).
Uwaga: przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia bezglutenowego proszku do pieczenia i płatków owsianych nie zanieczyszczonych glutenem.
Składniki na 8 sztuk (2 porcje):
100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
100 ml mleka (może być też mleko owsiane)
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
1 łyżeczka oleju rzepakowego, do smażenia
Płatki owsiane zmiksować blenderem lub w malakserze do momentu otrzymania mąki. Dodać proszek do pieczenia, cynamon, sól i wymieszać.
W naczyniu wymieszać mleko, lekko roztrzepane jajko, wanilię, następnie dodać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną.
Smażyć na nieprzywierającej patelni na odrobinie oleju słonecznikowego, z obu stron, do lekko złotego koloru. Podawać z malinami w miodowym syropie.
150 g miodu
150 g malin, świeżych lub mrożonych
Oba składniki umieścić w garnuszku, podgrzewać, często mieszając, do rozmrożenia się malin, nie dłużej niż 3 minuty.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Simply Nigella' Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/owsiane-pancakes-z-malinami-w-miodowym-syropie