ßßß
Owsiane placuszki na śniadanie lub deser. Bez dodatku mąki i cukru. Zamiast mąki do przygotowania ciasta używamy zmielonych płatków owsianych. Taka 'mąka' idealnie chłonie wilgoć, przez co placuszki same w sobie wydają się dość suche. To, co czyni je smacznym to dodatki - sezonowe owoce przygotowane w postaci sosu. Teraz jest dobra pora by wykorzystać maliny lub jagody :-).Uwaga: przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia bezglutenowego proszku do pieczenia i płatków owsianych nie zanieczyszczonych glutenem.Składniki na 8 sztuk (2 porcje):100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)szczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki cynamonu100 ml mleka (może być też mleko owsiane)1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii1 łyżeczka oleju rzepakowego, do smażeniaPłatki owsiane zmiksować blenderem lub w malakserze do momentu otrzymania mąki. Dodać proszek do pieczenia, cynamon, sól i wymieszać.W naczyniu wymieszać mleko, lekko roztrzepane jajko, wanilię, następnie dodać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną.Smażyć na nieprzywierającej patelni na odrobinie oleju słonecznikowego, z obu stron, do lekko złotego koloru. Podawać z malinami w miodowym syropie.150 g miodu150 g malin, świeżych lub mrożonychOba składniki umieścić w garnuszku, podgrzewać, często mieszając, do rozmrożenia się malin, nie dłużej niż 3 minuty.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Simply Nigella' Nigella Lawson.