Wykonanie

Owsiane placuszki na śniadanie lub deser. Bez dodatku
mąki i
cukru. Zamiast
mąki do przygotowania ciasta używamy zmielonych
płatków owsianych. Taka 'mąka' idealnie chłonie wilgoć, przez co placuszki same w sobie wydają się dość suche. To, co czyni je smacznym to dodatki - sezonowe
owoce przygotowane w postaci sosu. Teraz jest dobra
pora by wykorzystać
maliny lub
jagody :-).Uwaga: przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia bezglutenowego
proszku do pieczenia i
płatków owsianych nie zanieczyszczonych glutenem.Składniki na 8 sztuk (2 porcje):100 g
płatków owsianych (nie błyskawicznych)szczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
cynamonu100 ml
mleka (może być też
mleko owsiane)1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub pasty z
wanilii1 łyżeczka
oleju rzepakowego, do smażenia
Płatki owsiane zmiksować blenderem lub w malakserze do momentu otrzymania
mąki. Dodać
proszek do pieczenia,
cynamon,
sól i wymieszać.W naczyniu wymieszać
mleko, lekko roztrzepane
jajko,
wanilię, następnie dodać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną.Smażyć na nieprzywierającej patelni na odrobinie
oleju słonecznikowego, z obu stron, do lekko złotego koloru. Podawać z
malinami w
miodowym syropie.150 g
miodu150 g
malin, świeżych lub mrożonychOba składniki umieścić w garnuszku, podgrzewać, często mieszając, do rozmrożenia się
malin, nie dłużej niż 3 minuty.Smacznego :-).

Źródło przepisu - 'Simply Nigella' Nigella Lawson.