Wykonanie
Pierwszy raz piekłam pączki i jestem nimi zachwycona. Najważniejsze, że nie ociekają tłuszczem chociaż i takiego lubię raz na jakiś czas pochłonąć. Szybkie w przygotowaniu, pyszne. Przepis z TEJ strony.

Składniki : ( na 8 dużych lub 12 małych pączków,w zależności jaką formą dysponujecie. Można je również zrobić w formach na muffiny )3/4 szklanki puree
dyniowego1/4 szklanki
oleju rzepakowego lub innego roślinnego3/4 szklanki
cukru2 duże
jaja3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
soli ( dałam 1/4 łyżeczki )3/4 łyżeczki
cynamonu1/8 łyżeczki
imbiru w proszku1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 szklanka + 1 łyżka
mąki ( ja swoją przesiałam )Zamiast
cynamonu,
imbiru i gałki dałam 1 łyżeczkę
przyprawy do potraw z dyni.1/2 szklanki
cukru3/4 łyżeczki
cynamonuW dużej misce miksujemy dodając po kolei 9 pierwszych składników. Mieszamy aż całość będzie gładka. Na końcu dodajemy partiami
mąkę i miksujemy aż całość dobrze się połączy.Formy na pączki smarujemy
olejem. Napełniamy je do 3/4 wysokości ( najlepiej nakładać ciasto przez szprycę).Pieczemy w temp. 175°C przez 15-18 minut do suchego patyczka ( jeśli używamy form na muffiny to pieczemy 23-25 minut ).Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
cukier i
cynamon mieszamy razem. Jeszcze lekko ciepłe pączki wyciągamy i obtaczamy w cukrze z
cynamonem. Ja obtoczyłam tylko jedną stronę, żeby nie były za słodkie.Smacznego :)