Wykonanie

Dynia, muffiny,
dynia, muffiny, tak właśnie ostatnio wygląda moje menu ;) Jednak obiecuję sobie, że z muffinami przystopuję trochę. Mam nadzieję, że słowa publicznie napisane bardziej zmotywują ;) Wyszło pysznie, idealne pożegnanie z muffinami na jakiś czas :DSkładniki (12 dużych muffinów):- 1,5 szklanki
mąki krupczatki- 1 szklanka
mąki pełnoziarnistej- 2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
sodki- szczypta
soli- 2 łyżeczki
cynamonu- 0,5 łyżeczki
imbiru- 1/4 łyżeczki
gałki muszkatałowej- 2 x 1/3 szklanki mleka/wody- 1 , 5 szklanki puree z dyni*- 3/4 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
oleju rzepakowego- 2
jajka- garść
suszonej żurawinyWymieszać wszystkie suche składniki (od
mąki do
gałki muszkatołowej). Puree z dyni wymieszać z 1/3 szklanki mleka/wody. W osobnej misce utrzeć (na małych obrotach)
cukier z
olejem, po 3 minutach wbić
jajka i ubić. Do mokrych składników dodawać suche składniki partiami i mieszać. Dodać 1/3 szklanki mleka/wody, wymieszać. Dodać puree dyni wymieszane z mlekiem/wodą i
żurawinę, ostatni raz dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w 200 °C.* Jak zrobić puree?
Dynię pokroić w kostkę, nie musi być drobna. Gotować kilka minut na parze, aż zmięknie.
Potem wystarczy ugnieść dokładnie, jak
ziemniaki.
