Wykonanie
Wczorajszy powrót do domu przez rynek w letniej sukience skłonił mnie do małej refleksji i zdecydowałam, że w tym roku spróbuję zakochać się w jesieni, albo przynajmniej trochę bardziej ją polubić. Polubić naprawdę, a nie tylko zza okna ulubionej kawiarni, kiedy trzymam w dłoniach kubek z ciepłą
herbatą. Niestety wszystko bardzo się skomplikowało, ponieważ dzisiaj pada nieprzerwanie od samego rana. Jest na to tylko jedna rada- coś pysznego, jesiennego, o pięknym kolorze. No właśnie,
mowa o dyni, a ja
dynię zamykam w małych muffinkach i zabieram jutro na uczelnię.Na podstawie przepisu z gimme some oven ; zrobiłam z połowy podanych niżej porcji★
Dyniowe muffiny ★Składniki:250g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
soli150g
cukru400g puree z dyni110g
masła, rozpuszczonego2
jajkaSkładniki suche i mokre wymieszać osobno, a na koniec połączyć razem. Przełożyć do papilotek i posypać kruszonką (wykorzystałam część kruszonki, którą zamroziłam po zrobieniu tej szarlotki )Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut.