Wykonanie
Składniki3 szklanki (420 g)
mąki1/4 łyżeczki
soli3/4 łyzeczki
sody2 łyzeczki
imbiru1 łyzeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
goździków1/2 szklanki (113 g)
masła1/2 szklanki (100 g)
cukru1
jajko2/3 szklanki (160 ml) melasy (
daję miód) w dużej misce wymieszać
makę,
sól,
sodę oraz
przyprawy. Odstawić. w drugiej misce wymieszać za pomocą miksera
masło,
cukier na kremową masę. Dodać
jajko i melasę (
miód)i dokladnie wymieszać.Stopniowo dodać zawartość miski z
mąką do dokladnego połączenia składników.Podzielić ciasto na dwie cześci. Obie zawinać w folię i umieścic w lodowce na co najmniej 2 godziny lub całą noc.Nagrzac piekarnik do 177 st i umieścic blaszkę na środkowym poziomie.blaszkę wyłozyc paierem do pieczenia.Na posypanej
maką stolnicy rozwalkowac cienko ciasto. Wyciąć foremkami kształty. Rozlożyć na wyłozonej paiperm do pieczenia blasze kształty w odległości około 2 cm od siebie.Piec około 8-12 minut w zależnosci od wielkości ksztaltow. Po upieczeniu zdjąć z blaszki i chłodzic około 1 minuty.http://joyofbaking.com/GingerbreadMen.html