Wykonanie
ze szprycy. Tak tak pierniczki świąteczne w środku wakacji – oszalałam… ale bardzo lubię robić
ciastka ze szprycy a idea pierniczków tak wykonanych jest dla mnie bombowa. Robi się je bardzo szybko (robiłam je piekąc jednocześnie placki ziemniaczane). Przepis znalazłam na stronie Wilton. Po przeczytaniu komentarzy do przepisu – wprowadziłam kilka zmian.
Przepis przeniesiony ze starego bloga
Składniki :
2/3 szklanki ciemnego
cukru,
1
jajko,
1 szklanka
masła (dałam kostkę),
2-2.5 szklanki
mąki (wg uznania),
1/2 łyżeczki
soli,
1/2 łyżeczki mielonych
goździków,
1/2 łyżeczki
cynamonu,
1/2 łyżeczki
imbiru.
Wykonanie :
W misce ubić miękkie
masło,
cukier i
jajko na puszystą masę. Dodać
mąkę i
przyprawy. Dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy wyciskać
ciasteczka na blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do około 190 st. C 10-13 minut lub do zbrązowienia pierniczków. Po upieczeniu studzić na kratce około 2 minut.