ßßß
Obiecuję sobie, że te pierniczki zostaną do Świąt. Dlatego chowam puszkę głęboko w szafie, żeby nikt nie podjadał ;--) Takie pierniczki można kupić w sklepach IKEA i zawsze bardzo mi smakowały. Pamiętam, że kiedyś nawet sprzedawali tam gotowe mrożone ciasto. Ale to nie to, prawda? Bo najlepsze są jeszcze ciepłe i domowe. U mnie powstało całe zoo- świnki, króliki, kaczki, motylki... Śliczne i pyszne!Przepis: Delicious Days ; podaję z moimi modyfikacjami★ Pepparkakor ★Składniki :150g melasy110g masła100g cukru375g mąki4 łyżeczki imbiru1,5 łyżeczki mielonych goździków4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajkoMasło rozpuścić z melasą i cukrem. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć wszystkie suche składniki. Wbić do nich jedno jajko, a następnie wlać melasową mieszankę. Miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Nie polecam wyrabiania ciasta ręcznie, ponieważ okropnie się klei. Ciasto wstawić do lodówki żeby stwardniało (do 2 godzin). Porcje ciasta wałkować bardzo cienko (im cieniej tym lepiej) i wykrawać foremkami pierniczki. Piec ok.8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 °C.