Wykonanie
Przez bardzo długi czas nie mogłam przekonać się do smaku
imbiru. W końcu wpadłam na pomysł upieczenia
ciasteczek z jego dodatkiem, co okazało się strzałem w dziesiątkę.
Ciasteczka są kruche, chrupiące i intensywnie
imbirowe. Wspaniale smakują popijane
mlekiem.


Składniki na 16 sztuk:szklanka
mąki pełnoziarnistej pszennej1/3 szklanki ksylitolu/
cukrujajko1/3 szklanki
olejuczubata łyżeczka
imbirupół łyżeczki
cynamonuproszek do pieczeniaszczypta
soliOlej,
ksylitol i
jajko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą
mąkę,
imbir,
cynamon,
proszek do pieczenia,
sól i ponownie miksujemy, do połączenia składników.Ciasto warto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.Po wyjęciu ciasta z lodówki, formujemy nieduże kuleczki, lekko spłaszczamy.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C, przez około 15 minut.Smacznego:)Dlaczego warto upiec
ciasteczka imbirowe, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka pełnoziarnista jest doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B,
soli mineralnych, wapnia, fosforu i magnezu,
imbir ma właściwości rozgrzewające, poprawia naszą odporność, a w dodatku jest naturalnym środkiem wspomagającym koncentrację.