Wykonanie
Już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam placuszki na śniadanie. Dzieciaki i nie tylko one już bardzo się stęskniły za takimi śniadaniami. Dlatego w ubiegłą niedzielę, korzystając z dłuższego niż zazwyczaj poranka, przygotowałam wielką stertę placuszków. Jak się jednak okazało, nie była aż tak wielka. Wystarczyła tylko dla 3 osób. Przepis pochodzi od Bei i oczywiście dołączam go do
dyniowego festiwalu.


Składniki:160 g
mąki (dałam nieco więcej)1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiruszczypta
soli200 ml
jogurtu100 ml
mleka150 g puree
dyniowego2 łyżki
oleju1
jajkoWykonanie:Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej wymieszać wszystkie mokre. Połączyć zawartość misek i dokładnie wymieszać. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Rozgrzać patelnię. Nakładać po sporej łyżce ciasta i smażyć placuszki na złoty kolor w dwóch stron. Podawać ciepłe z
miodem,
syropem z agawy, klonowym i np.
orzechami.