ßßß
Uwielbiam intensywny kolor dyni. Zawsze mam takie wrażenie, że po zjedzeniu czegoś co ma w sobie dynię, dostaję dużo energii. Takiej pomarańczowej dyniowej energii. Na przykład tydzień temu po zjedzeniu zupy, a dzisiaj tego chlebka. Zrobiłam go po raz pierwszy, ale wyszedł bardzo smaczny. Właściwie, to już nie ma połowy ;--)Przepis: Food Network ; zmodyfikowany★ Chlebek dyniowy ★Składniki :150ml oleju3 jajka150g cukrucukier wanilinowy280g mąkiszczypta soli1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżeczki cynamonu3 łyżeczki imbiru200g dyniWykonanie jest naprawdę bardzo proste! Wystarczy tylko zmiksować jajka, olej i cukry. Następnie przesiać do nich wszystkie suche składniki i ponownie dokładnie zmiksować. Dynię zetrzeć na tarce i wsypać do ciasta. Na końcu jeszcze raz wszystko wymieszać. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.