Wykonanie
Halloween halloweenem, ale
potem z
dyniami coś trzeba zrobić. Po pierwszym listopada zostały mi cztery duże i pół małej. Lampiony porobione, genialne ciasto koniecznie-do-powtórzenia powtórzone trzy
razy (przepis tu), festiwal zupy-kremu z dyni trwał cały tydzień i nagle D. mi
mówi, że on już nie chce jeść niczego z
dynią. No coś takiego.Ja w gruncie rzeczy też nie chciałam, ale nie odzywałam się, bo skutecznie uciszał mnie widok tych czterech i pół dyni, z którymi coś w końcu trzeba było zrobić.Zwyciężyła żelazna kobieca logika: czego nie widać, tego udawajmy, że nie ma. Nie do końca. W muffinach czuć delikatny aromat dyni, na szczęście ja dyni nie mam jeszcze dość i dla mnie pachną pięknie: jesiennie i
cynamonowo. W składzie jest puree
dyniowe, przez co muffiny są aksamitne i puszyste, a nie jak czasami się dzieje, kiedy dodaje się surowej dyni - gąbczaste.Sycące, pachnące, pyszne.Muffiny
dyniowe (duszki)12 sztukprzepis od AnetySkładniki:1,5 szklanki
mąki300 ml puree z dyni2 duże
jajka1 łyżeczka
przyprawy do piernika3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
oleju roślinnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody do pieczeniaszczypta
soliszczypta
cynamonudo posypania:1 łyżeczka
cynamonu plus 1 łyżka
cukruPrzygotowanie:Przygotowujemy puree:
dynię bez skórki kroimy na małe kwadraty. Blachę do pieczenia smarujemy
masłem, pokrojoną
dynię układamy na blaszce i kładziemy na niej kawałeczki
masła. Blachę z
dynią wkładamy do piekarnika, piekarnik nastawiamy na 180 stopni C i pieczemy
dynię do momentu aż będzie miękka. Miękką, upieczoną
dynię miksujemy blenderem. Z 1 kg obranej i pokrojonej dyni wyszło mi 500 ml puree.
Cynamon mieszamy z
cukrem.
Mąkę, proszek,
sodę,
cukier,
sól,
przyprawę do piernika,
cynamon mieszamy ze sobą i odstawiamy.
Jajka delikatnie mieszamy z
olejem, powoli wlewamy do
mąki z dodatkami. Na końcu dodajemy puree z dyni. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Blachę wykładamy papilotkami do muffin, piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Łyżką nakładamy porcje ciasta do foremek, każdą porcję posypujemy
cynamonem z
cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok.30 min.Smacznego!