ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki300 ml puree z dyni2 duże jajka1 łyżeczka przyprawy do piernika3/4 szklanki cukru1/3 szklanki oleju roślinnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody do pieczeniaszczypta soliszczypta cynamonu1 łyżeczka cynamonu plus 1 łyżka cukruPrzygotowujemy puree: dynię bez skórki kroimy na małe kwadraty.Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem,pokrojoną dynię układamy na blaszce i gdzie niegdzie kładziemy kawałeczki masła.Blaszkę z dynią wkładamy do piekarnika,piekarnik nastawiamy na 180 stopni C i pieczemy dynię do momentu aż będzie miękka.Miękką,upieczoną dynię miksujemy blenderem.Z 1 kg obranej,pokrojonej dyni wyszło mi 500 ml puree.Cynamon mieszamy z cukrem.Mąkę,proszek,sodę,cukier,sól,przyprawę do piernika,cynamon mieszamy ze sobą i odstawiamy.Jajka delikatnie mieszamy z olejem,powoli wlewamy do mąki z dodatkami.Na końcu dodajemy puree z dyni.Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej,gładkiej konsystencji.Blaszkę wykładamy papilotkami do muffinków,piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.Łyżką do lodów(najlepiej moim zdaniem) nakładamy porcje ciasta do foremek,każdą porcję posypujemy cynamonem z cukrem i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy przez ok.30 min. Muffinki są pyszne więc życzę smacznego:)Zostało mi trochę cukru z cynamonem więc oprószyłam muffinki również tuż po upieczeniu:)