Wykonanie
Pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekłam w wieku około 10 lat. Wówczas przygotowałam je w nieco uboższej wersji - na zwykłej
mące pszennej, bez
sera i
konfitury, za to na tłustej słodkiej
śmietance 36% . Dziś nieco bardziej ekskluzywna i zdrowsza wersja- na
mące orkiszowej pełnoziarnistej, z nieco odchudzonym
budyniem i aromatycznymi dodatkami
skórki cytrynowej, ekstraktu
waniliowego, domowej
konfitury oraz masy serowej. Proste, niezmiennie pyszne... Mój smak dzieciństwa. Jabłecznik lepiej kroi się parę godzin po upieczeniu, ja jednak, mimo że kawałki mogą nie wyjść tak doskonałe, jakbyśmy kroili je następnego dnia, proponuję podać to ciasto jeszcze gorące z domowymi
lodami - u mnie są to tym razem dietetyczne
lody dyniowo-
jogurtowe oraz
czekoladowo-
kolendrowe .Zatem chwytam talerzyk z deserem i udaję się w zaciszne miejsce poświęcać się lekturze świeżutkiej jeszcze biografii Bruce'a Springsteena ....SKŁADNIKI: na ciasto:· 1,5 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· 1
jajko· 7 łyżek
cukru waniliowego domowej roboty· 200 g zimnego
masła· skórka otarta z jednej
cytrynyŁączymy
mąki,
proszek do pieczenia oraz
cukier. Dodajemy
masło i całość siekamy. Dodajemy
skórkę z cytryny,
jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką. Przekładamy do niej rozwałkowane ciasto, tworząc rant.Dodatkowo:· 4-5
jabłek·
marmolada lub ulubiony
dżem- ja używam
jagodowego· ok. 4 łyżki
serka ziarnistego· łyżka
cukru waniliowego· łyżeczka gęstej kwaśnej
śmietany·
cynamonJabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki, przecinamy na pół. Układamy koncentrycznie na cieście. Do każdego środeczka dajemy odrobinę
dżemu.
Ser ucieramy z
cukrem i
śmietaną-
serem wypełniamy do końca pozostałe środki
jabłek.
Owoce posypujemy
cynamonem. na krem budyniowy:· 1 szklanka
mleka· 250 g kwaśnej gęstej
śmietany 18%· 2
żółtka· 1 łyżka
mąki pszennej· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· 7 łyżek
cukru waniliowego· łyżeczka ekstraktu
waniliowegoŚmietanę zagotowujemy z
cukrem waniliowym. W
mleku rozrabiamy
mąki oraz
żółtka. Do gotującej się
śmietany dodajemy
żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy.Ciepły
budyń wylewamy na
jabłka. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!