Wykonanie
Jak jesień to na deser obowiązkowo jabłecznik. Aromatyczny od
cynamonu, z pysznym
budyniem i mega chrupiącą kruszonką. Kwintesencja domowego ciasta. Zapraszam. :)Składniki (forma o średnicy 26-28 cm):Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru150 g
masła3 duże
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie:1- 1,5 kg
jabłek - polecam szarą renetę2 łyżki domowego
cukru waniliowego2 łyżki
bułki tartejcynamon na krem budyniowy:· 1 szklanka
mleka· 250 ml
śmietany 18% - gęstej i kwaśnej· 2
żółtka· 1 łyżka
mąki pszennej· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· 7 łyżek
cukru waniliowego· łyżeczka ekstraktu
waniliowegoKruszonka:· 100 g zimnego
masła· 100 g
cukru· 150 g
mąki· 1/2 łyżeczki
cynamonuMasło roztapiamy, studzimy, dodajemy
cukier, ucieramy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy
jajka, cały czas miksując. Dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką.Obrane
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy nadmiar soku. Dodajemy
cukier waniliowy,
bułkę tartą i
cynamon- dokładnie mieszamy.
Jabłka wykładamy na ciasto.
Śmietankę zagotowujemy z
cukrem waniliowym. W
mleku rozrabiamy
mąki oraz
żółtka. Do gotującej się
śmietany dodajemy
żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy.Ciepły
budyń wylewamy na
jabłka.Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę- wystarczy palcami połączyć
masło,
cukier,
cynamon i
mąkę do momentu, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Kruszonką posypujemy
budyń. Całość pieczemy ok. 70 minut temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!