ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z budyniem i cynamonową kruszonką

Jabłecznik z budyniem i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jak jesień to na deser obowiązkowo jabłecznik. Aromatyczny od cynamonu, z pysznym budyniem i mega chrupiącą kruszonką. Kwintesencja domowego ciasta. Zapraszam. :)
Składniki (forma o średnicy 26-28 cm):
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
150 g masła
3 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1- 1,5 kg jabłek - polecam szarą renetę
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 łyżki bułki tartej
cynamon na krem budyniowy:
· 1 szklanka mleka
· 250 ml śmietany 18% - gęstej i kwaśnej
· 2 żółtka
· 1 łyżka mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 7 łyżek cukru waniliowego
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
· 100 g zimnego masła
· 100 g cukru
· 150 g mąki
· 1/2 łyżeczki cynamonu
Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy cukier, ucieramy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy nadmiar soku. Dodajemy cukier waniliowy, bułkę tartą i cynamon- dokładnie mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto.
Śmietankę zagotowujemy z cukrem waniliowym. W mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciepły budyń wylewamy na jabłka.
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę- wystarczy palcami połączyć masło, cukier, cynamon i mąkę do momentu, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Kruszonką posypujemy budyń. Całość pieczemy ok. 70 minut temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/jabecznik-z-budyniem-i-cynamonowa.html