ßßß
3 pełne szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)2 łyżeczki proszku do pieczenia3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%3 żółtka¾ szklanki cukru200 gramów zimnego masłacynamon do jabłek ( wg uznania)cukier waniliowy do jabłek ( około 1,5 łyżeczki)cukier do jabłek ( wg uznania, jeśli są bardzo kwaśne)około 2 kg jabłekMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Masło siekamy z mąką nożem. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Wlewamy do mąki i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką ( u mnie nie było takiej potrzeby). Ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3), tą mniejszą część wkładamy do zamrażarki.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.Kwadratową blaszkę o boku około 24 cm smarujemy tłuszczem.Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim spód i boki blaszki, nakłuwamy w kilkunastu miejscach.
Odciśnięte z soku jabłka układamy na cieście, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym.
Ścieramy na tarce (na dużych oczkach) drugą cześć ciasta (z zamrażarki).Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy aż nabierze ładnego złotego koloru około 35-40 minut.Posypujemy cukrem pudrem.
