ßßß
przepis od Chilibite0,5 kg mąki pszennej250 gram miękkiego masła2 żółtka150 gram cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kwaśnej śmietany 18%8 jabłek (champion, antonówka, szara reneta)garść rodzynek, cynamon1 łyżka cukru waniliowegoZ mąki, masła, proszku, cukrów, żółtek, śmietany zagniatamy ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wyścielamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta odrywamy i wylepiamy tortownicę, boki wysoko też, wkładamy ją do lodówki na 30 minut, a pozostałą 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki.Jabłka obieramy, 2/3 z nich kroimy w kosteczkę (około 1cmx1cm), a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach, jabłka zasypujemy 2 łyżkami cukru, łyżeczką (ja daję dużo, można dać mniej) cynamonu, mieszamy delikatnie, odstawiamy na 30 minut. Jabłka w tym czasie puszczą sok, po 30 minutach odcedzamy je na sicie.Na schłodzony spód wykładamy jabłka, lekko je dociskamy, na górę ścieramy (na dużych oczkach) ciasto z zamrażarki, na środku ciasta zostawiamy małą dziurkę (około 2 cm), którą będzie odparowywał sok z jabłek.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia.Ciasto powinno stygnąć w foremce, kroimy po całkowitym ostudzeniu.