ßßß


SKŁADNIKICiasto:30 dag maki pszennej20 dag. mąki krupczatki25 dag masła3 łyżki śmietany 18%2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka plus jedno całe jajko20 dag cukru kryształDodatkowo:1,5 kg jabłek -kwaśnych2 łyżeczki cynamonu1 cukier waniliowycukier puder do posypania ciastaWYKONANIEJabłka obieramy ,ścieramy na tarce. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.Jabłka odciskamy i lekko skrapiamy cytryną. Odstawiamy do lodówki.Mąkę siekamy z margaryną. dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Wierzch nakłuwamy widelcem.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.