Wykonanie
Jak jesień to pyszny jabłecznik z aromatycznym
cynamonem i delikatnym
ciastem. Szara reneta jest niezastąpiona. :) . Ciasto idealne do sobotniej czy niedzielnej
kawki, jak też na biznesowe - mniej lub bardziej oficjalne- spotkania. Przetestowane ;) .Składniki na ciasto (blacha 24 x 35 cm):600 g
mąki pszennej200 g zimnego
masła200 g
cukru pudru2
jajka3
żółtka200 g kwaśnej
śmietany 18%1 łyżka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
cynamonuMasa
jabłkowa:2 , 5 kg szarej renety1szklanka
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
cynamonuZ podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce- najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Połową ciasta wylepiamy formę do pieczenia wysmarowaną
masłem i wysypaną
mąką (35 x 24 cm). Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy
cukier i
cynamon i gotujemy aż odparuje nadmiar płynu. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch rozkładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Całość pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Podajemy posypane
cukrem pudrem.