ßßß Cookit - przepis na Klasyczny jabłecznik - najprostszy

Klasyczny jabłecznik - najprostszy

nazwa

Wykonanie

Jak jesień to pyszny jabłecznik z aromatycznym cynamonem i delikatnym ciastem. Szara reneta jest niezastąpiona. :) . Ciasto idealne do sobotniej czy niedzielnej kawki, jak też na biznesowe - mniej lub bardziej oficjalne- spotkania. Przetestowane ;) .
Składniki na ciasto (blacha 24 x 35 cm):
600 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
200 g cukru pudru
2 jajka
3 żółtka
200 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
Masa jabłkowa:
2 , 5 kg szarej renety
1szklanka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki cynamonu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce- najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Połową ciasta wylepiamy formę do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (35 x 24 cm). Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i cynamon i gotujemy aż odparuje nadmiar płynu. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch rozkładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Całość pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/klasyczny-jabecznik-najprostszy.html