ßßß Cookit - przepis na KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

2 czubate szkla nki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
220 g miękkiego masła
3 ż ółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Ponadto:
ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru)
sok z cytryny
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/04/krucha-szarlotka-z-kruszonka.html