2 czubate szkla nki mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru220 g miękkiego masła3 ż ółtka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowyPonadto:ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru)sok z cytrynyszczypta cynamonuWykonanie:Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut.