Wykonanie
Tradycyjna, pachnąca
jabłkami,
masłem i
cynamonem po prostu idealna szarlotka.
Składniki:
mąka pszenna 3 szklanki (400 g)
cukier zwykły 2/3 szklanki (125 g)
masło 200 g3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
śmietany np. 18 %
jabłka półtora kilogramapół łyżeczki
cynamonu1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
soku z cytrynylukier:1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
śmietany1 łyżka
soku z cytrynyZagniatamy ciasto z
mąki,
masła,
cukru,
żółtek i
proszku do pieczenia, dodajemy
śmietanę. Dzielimy ciasto na dwie części, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, podlewamy 2 łyżkami
wody i
soku z cytryny by nam nie ściemniały i prażymy. Gdy mamy
jabłka kwaśniejsze możemy dodać 2 łyżki
cukru zwykłego. Do uprażonych
jabłek dodajemy
cukier waniliowy,
cynamon.Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki (25 na 36 cm ), wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy w 170 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy
jabłka i drugą rozwałkowaną część ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.Gorące, upieczone ciasto smarujemy lukrem.SMACZNEGO