Wykonanie
Szarlotka jest niewątpliwie
ciastem, które jesienią króluje na naszych stołach.Wcale się temu nie dziwię, bo to niezwykle proste i pyszne ciasto,a aromat kruchego ciasta,
jabłek i
cynamonu, który roznosi się po kuchni w czasie pieczeniajest nie do zastąpienia.Dzisiejsza szarlotka różni się od klasycznej jedynie
ciastem, które dzięki
mące pełnoziarnistej,zyskuje nieco
orzechowy posmak.
Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
żółtka100 g
masłacukier waniliowyponadto:1,5 kg kwaskowatych
jabłek3/4 szklanki
cukru ( można dodać więcej w zależności od słodkości
jabłek )
cynamonSposób wykonania:Z podanych składników zagnieś ć ciasto. Podzielić na dwie części ( 1/4 i 3/4 ). Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dusić ok 15. minut. Pod koniec dodać
cukier i
cynamon.Piekarnik nagrzać do 180C.Formę do tart wysmarować
masłem.Dno i boki wyłożyć większą częścią ciasta. Dobrze docisnąć. Na ciasto wylać masę z
jabłek.Z pozostałego ciasta wycinać paski i układać je na krzyż.Piec ok 40 minut.Lekko wystudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)