Wykonanie
Pyszne połączenie
jabłek z
orzechami!
Składniki na ciasto kruche:30 dag
mąki pszennej15 dag
masła4
żółtka2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
smalcu½ łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie ciasta kruchego:Połączyć składniki na kruche ciasto, schłodzić, a następnie wyłożyć nim tortownice, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch placka.
Następnie podpiec w temperaturze 250 stopni na złoty kolor i posypać
orzechami zmieszanymi z wiórkami kokosowymi
( połową całej ilości mieszanki).Składniki do nałożenia na placek:1 kg
jabłek20 dag
cukru1 łyżka
cynamonuWykonanie nałożenia na placek:
Jabłka obrać, zetrzeć , usmażyć z
cukrem i
cynamonem.Wykonanie placka:Masę
jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto z
orzechami.
Posypać resztą
orzechów z wiórkami kokosowymi , przykryć resztą ciasta i dopiec w temperaturze 170 stopni.
W międzyczasie ubić 4
białka na sztywno, dodać
cukier , posiekane
orzechy i wyłożyć na placek pod koniec pieczenia.
Zmniejszając temperaturę do minimalnej, zarumienić na złoty kolor pianę na placku i wystudzić w otwartym wyłączonym piekarniku.