ßßß
Bardzo dawno tego ciasta nie piekłam, ale pomyślałam, że tak na weekend będzie w sam raz :). Jabłecznik ten jest mało skomplikowany, mało słodki i smakuje zawsze dobrze. Tak dla odmiany od koralowej szarlotki ... Polecam :)Składniki na spód:3 szklanki mąki pszennej220 g masła1 łyżka smalcu5 łyżek cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtekWszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.Ponadto:1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki5 białek3/4 - 1 szklanki cukrukilka łyżek bułki tartejPodpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.Smacznego :)