Wykonanie
Bardzo dawno tego ciasta nie piekłam, ale pomyślałam, że tak na weekend będzie w sam raz :). Jabłecznik ten jest mało skomplikowany, mało słodki i smakuje zawsze dobrze. Tak dla odmiany od koralowej szarlotki ... Polecam :)Składniki na spód:3 szklanki
mąki pszennej220 g
masła1 łyżka
smalcu5 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtekWszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.Ponadto:1,5 kg
jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki5
białek3/4 - 1 szklanki
cukrukilka łyżek
bułki tartejPodpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami
bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z
jabłek). Wyłożyć
jabłka.
Białka ubić na sztywno z
cukrem, rozsmarować na jabłkach.Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.Smacznego :)