ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z pianką

Jabłecznik z pianką

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno tego ciasta nie piekłam, ale pomyślałam, że tak na weekend będzie w sam raz :). Jabłecznik ten jest mało skomplikowany, mało słodki i smakuje zawsze dobrze. Tak dla odmiany od koralowej szarlotki ... Polecam :)
Składniki na spód:
3 szklanki mąki pszennej
220 g masła
1 łyżka smalcu
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Ponadto:
1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
5 białek
3/4 - 1 szklanki cukru
kilka łyżek bułki tartej
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/jablecznik-z-pianka