ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezą kokosową

Szarlotka z bezą kokosową

nazwa

Wykonanie

O tej porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo.
Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam.
Składniki na ciasto:
30 dag mąki pszennej
15 dag masła
3 żółtka
4-5 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka bułki tartej
tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek
10 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu
Beza kokosowa:
3 białka
10 dag cukru pudru
10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:
Torto wnicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą .
Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki .
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym na końcu dodajemy cynamon, po odparowaniu jabłka ostudzamy .
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką tartej bułki .
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na niej bezę kokosową .
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 150 st. C.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy.
Smacz nego!
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2015/11/szarlotka-z-beza-kokosowa.html