Wykonanie
O tej
porze roku,
jabłka w moim domu są
owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako
dżemy,
marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo.Dzisiaj proponuję szarlotkę z
bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam.Składniki na ciasto:30 dag
mąki pszennej15 dag
masła3
żółtka4-5 łyżek
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
bułki tartejtłuszcz i
bułka tarta do tortownicyMasa
jabłkowa:ok. 1 kg
jabłek10 dag
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegołyżeczka
cynamonuBeza kokosowa:3
białka10 dag
cukru pudru10 dag
wiórków kokosowychWykonanie:
Torto wnicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy
bułką tartą .Składniki ciasta ( oprócz
tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki .
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z
cukrem ,
cukrem waniliowym na końcu dodajemy
cynamon, po odparowaniu
jabłka ostudzamy .Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką
tartej bułki .
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę
jabłkową, a na niej
bezę kokosową .Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 150 st. C.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy.Smacz nego!