ßßß
O tej porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo.Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam.Składniki na ciasto:30 dag mąki pszennej15 dag masła3 żółtka4-5 łyżek cukrułyżeczka proszku do pieczeniałyżka bułki tartejtłuszcz i bułka tarta do tortownicyMasa jabłkowa:ok. 1 kg jabłek10 dag cukru2 łyżeczki cukru waniliowegołyżeczka cynamonuBeza kokosowa:3 białka10 dag cukru pudru10 dag wiórków kokosowychWykonanie:Torto wnicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą .Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki .Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym na końcu dodajemy cynamon, po odparowaniu jabłka ostudzamy .Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką tartej bułki .Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na niej bezę kokosową .Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 150 st. C.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy.Smacz nego!