ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezą kokosową

Szarlotka z bezą kokosową

nazwa

Wykonanie

Porę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną firmy Skworcu. Zapach podczas pieczenia nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :)
Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce"
Wymiary foremki : średnica 26 cm
Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C
Składniki:
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
150 g masła
3 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
1 łyżka bułki tartej
Masa jabłkowo-orzechowa:
1 kg jabłek ( antonówki, papierówki)
100 g cukru
cukier waniliowy
łyżeczka kolendry mielonej Skworcu
50 g orzechów włoskich Skworcu
Beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut.
Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy.
Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote)
Masa jabłkowo-orzechowa:
Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy.
Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową.
Beza kokosowa:
Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder.
Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika o temp. 150 C i pieczemy następne 30 minut do momentu aż piana nabierze złotego koloru.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/08/szarlotka-z-beza-kokosowa.html