Wykonanie
Porę na szarlotki czas zacząć :). Do masy
jabłkowej dodałam zmielone
orzechy i dodałam
kolendrę mieloną firmy Skworcu. Zapach podczas pieczenia nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :)
Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce"Wymiary foremki : średnica 26 cmCzas pieczenia : 30 minut + 30 minutTemp. pieczenia : 180 C ; 150 CSkładniki:1 i 3/4 szkl.
mąki pszennej150 g
masła3
żółtka5 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia Skworcu1 łyżka
bułki tartejMasa
jabłkowo-orzechowa:1 kg
jabłek ( antonówki, papierówki)100 g
cukrucukier waniliowyłyżeczka
kolendry mielonej Skworcu50 g
orzechów włoskich Skworcu
Beza kokosowa:3
białka100 g
cukru pudru100 g
wiórków kokosowychSposób przygotowania:Ciasto kruche:Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut.Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote)Masa
jabłkowo-orzechowa:
Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Dusimy z 2 łyżkami
wody i dodajemy
cukier ,
cukier waniliowy ,
kolendrę mieloną.Wyłączamy
jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone
orzechy.Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę
jabłkowo-
orzechową.
Beza kokosowa:
Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając
cukier puder.Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika o temp. 150 C i pieczemy następne 30 minut do momentu aż piana nabierze złotego koloru.