ßßß
Składniki na kruche ciasto:500 g mąki pszennej250g masła do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietanyWszystkie składniki szybko zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć do sporej blaszki (25x40) na dno. Pozostałą część włożyć do zamrażarki.Składniki na masą jabłkową:2 - 3 kg jabłekcynamon do smaku- około 2 łyżeczkicukier do smakuJabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej robotem kuchennym) - można też zetrzeć na tarce. Jabłka wymieszać do smaku z cukrem i cynamonem.Dodatkowo:bułka tarta do podsypaniacukier puder do posypania gotowego ciastaPrzygotowany wcześniej spód podpiec w temp. 180st. C przez około 10min. Po tym czasie posypać bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałą ilość schłodzonego ciasta. Piec w temp. 170st. C przez około 1godzinę. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.Smacznego:)Inspiracja od Dorotki.