Wykonanie

Rozpływająca się w ustach, pachnąca
cynamonem... Polecam na ciepło - poezja...
Składniki:
Ciasto:
500g
mąki orkiszowej (można użyć krupczatki lub "zwykłej" pszennej)
250g
masłapół szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka2 łyżki kwaśniej
śmietanyMasa
jabłkowa:
2,5 kg
jabłek (polecam szarą renetę)
2-3 łyżeczki
cynamonu1/4 szklanki
cukru (można pominąć, zwłaszcza, jeśli używamy słodkich
jabłek)
kilka łyżek
tartej bułkiJabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać
cukier i
cynamon, wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, posypać
bułką tartą, by wchłonęła nadmiar wilgoci z
jabłek. Na to wyłożyć
jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.
Korzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Doroty.