Wykonanie
Na wstępie chciałabym Was powitać po mojej dłuższej przerwie w blogowaniu i przeprosić za brak mojej natychmiastowej reakcji na Wasze komentarze i zapytania. Zaległości udało mi się już w zasadzie nadrobić, jednakże zdaję sobie sprawę, że w niektórych przypadkach to już po przysłowiowej herbacie.A może to niżej przedstawione ciasto okaże się taką symboliczną, wirtualną rekompensatą za moje milczenie ♥Szarlotka z kruszonką i pianką
kisielową jest prosta, bardzo szybka w wykonaniu i co najważniejsze smaczna. Uda się z pewnością każdemu, kto tylko zechce ją zrobić.
Składniki kruszonki :6
żółtek5 łyżek
cukru drobnego kryształu2 łyżeczki
cukru z naturalna
wanilią200g
masła3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki nadzienia :1,5 kg
jabłek (np. koksa królewska)6
białek1 szklanka
cukru drobnego kryształu4 op.
kisielu jabłkowego ( 4x 30g) lub o innym ulubionym smakudodatkowo:3-4 łyżki
bułki tartej (najlepiej własnej roboty)Wykonanie :
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dobrze schłodzone
masło ścieramy na tarce o dużych oczkach prosto do
mąki. Rozcieramy dłońmi.Dodajemy
żółtka (najlepiej z jaj wyjętych prosto z lodówki, aby dodawane
żółtka były jeszcze chłodne) i wsypujemy oba
cukry.Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi robiąc kruszonkę.Naczynie z kruszonką przykrywamy i wstawiamy do lodówki.Na dno wyścielonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (o wym. 32x24cm) wykładamy równomiernie ok. ²/ᶾ ilości kruszonki i ponownie umieszczamy wraz z pozostałą ilością w lodówce.Obieramy
jabłka ze skórki.Do
białek wsypujemy
cukier i miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cienkim strumieniem
kisiele i mieszamy całość na zmniejszonych obrotach. Otrzymaną masę odstawiamy.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na schłodzoną kruszonkę, posypaną równomiernie
bułką tartą.Na
jabłka wykładamy masę
białkowo-
kisielową, delikatnie rozprowadzamy.Na wierz dajemy pozostałą kruszonkę.Pieczemy w dolnej części nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika (2 poziom od dołu) przez ok. 45 minut. Sprawdzamy stan upieczenia za pomocą patyczka. Jeżeli nie ma na nim surowego ciasta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po ok. 5 min. formę z
ciastem wyjmujemy.Wierzch ciasta posypujemy
cukrem pudrem.
Polecam również :