Wykonanie
Poziom trudnościPleśniak to ciasto znane od pokoleń. Ten przepis znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Doskonale sprawdza się jako ciasto na weekend, jak i od święta. Ja zawsze przygotowuję je z prażonymi
jabłkami lub powidłami śliwkowymi, ale można je przygotować z dowolnym
dżemem byleby miał zdecydowany smak, a nawet z niektórymi świeżymi
owocami. Zaletą tego ciasta jest, że długo utrzymuje swoją świeżość. Śmiało można go przygotować 3-4 dni przed planowanym podaniem, zostawić w blaszce przykrytej ściereczką. Jeśli użyjecie słodzonych prażonych
jabłek czy innego
dżemu z
cukrem, ograniczcie
cukier dodawany do ciasta i piany.Porcja na blachę o wymiarach 36×28 cmSkładniki:½ kg
mąki pszennej6
żółtek200 g
cukru1 łyżka kwaśnej
śmietany½ łyżeczki pasty z ziaren
wanilii3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia250 g zimnego
masła6
białek200 g
cukru700 ml słoik prażonych
jabłek bez
cukruSposób przygotowania:Do miski wsypać
mąkę, dodać
żółtka,
cukier,
śmietanę, pastę
waniliową i
proszek do pieczenia.
Do tego wkroić po małym kawałku
masło.
Szybko zagnieść ciasto przy pomocy robota lub ręką.
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Jedną część uformować w cienki wałek, owinąć folią spożywczą i schować do zamrażalnika.
Drugą część delikatnie rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Dłonią lub małym wałeczkiem wylepić
ciastem całe dno blachy.
Na to wyłożyć (równo rozsmarować) prażone
jabłka.
Piekarnik rozgrzać (góra-dół) do 180°C.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę.
Wyjąć z zamrażalnika ½ schowanego wcześniej ciasta i zetrzeć je na
jabłka równą warstwą korzystając z tarki o dużych oczkach.
Na to wyłożyć ubite na sztywno
białka.
Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zamrożone ciasto.
Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Ciasto podawać całkowicie wystudzone.
Smacznego!