Wykonanie
Wśród wiosennych wypieków nie może zabraknąć ciasta z
rabarbarem :)
Rabarbar pamiętam z dzieciństwa, najczęściej w kompocie lub w drożdżówce, a dziś proponuję w połączeniu z
jabłkami...
Składniki na ciasto:2 szkl.
mąki pszennej,1/2 łyżeczka
proszku do pieczenie,1/2 łyżeczka
sody oczyszczonej,1 łyżka
śmietany,130 g
masła,5 łyżek
cukru,3
żółtka,Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyło, dodajemy jeszcze
śmietany. Tak przygotowanym
ciastem, wykładamy dno tortownicy oraz boki (do połowy tortownicy). Na ciasto układamy masę z
rabarbaru i
jabłek. Na wierzch delikatnie wykładamy piankę z
białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta tak, jak na zdjęciach. Jeśli chcecie, aby
beza była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez godzinę w 180 ° C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.Pianka:3
białka,3 łyżki budyniu
śmietankowego lub
waniliowego,1 i 1/4 szkl.
cukru pudru.
Białka ubijamy na sztywno wsypując partiami
cukier puder, a na końcu dodając
budyń.Masa
rabarbarowo-
jabłkowa70 dag
rabarbaru,70 dag
jabłek,3/4 szklanki
cukru.
Rabarbar i
jabłka kroimy w kostkę dodajemy
cukier i smażymy na patelni do miękkości. Następnie studzimy.