Wykonanie
Jedna z najlepszych szarlotek, jaką miałam okazję upiec. Kruchutkie, rozpływające się w ustach ciasto, nadzienie z pokrojonych
jabłek z delikatną nutką
cynamonu... Nie ma lepszej kombinacji. To już obowiązkowy wypiek każdego sezonu
jabłkowego :-). Polecam gorąco!Składniki na kruche ciasto:500 g
mąki pszennej np. krupczatki250 g
masła, zimnegopół szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), ponakłuwać i wstawić do lodówki na około 30 - 60 minut. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (można do zamrażarki).Składniki na masę
jabłkową:2 - 3 kg
jabłek odmiany szarlotkowej (np. szara reneta, antonówka, w UK: cox, russet)2 - 3 łyżeczki
cynamonucukier do smaku (można pominąć, jeśli
jabłka są słodkie; dodałam około 1/4 szklanki)
bułka tarta do podsypania
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej robotem kuchennym). Dodać do smaku
cukru i
cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, posypać obficie
bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z
jabłek. Na to wyłożyć
jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Z przepisu Szellki (z Galerii Potraw).