ßßß
Składniki (na ok. 9 mini-szarlotek - w zależności od foremek):- 150 g mąki pszennej,- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 100 g masła,- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru,- 1 żółtko,- 1 łyżka śmietany 18%,- nadzienie: 3 jabłka, 1 łyżka mąki/bułki tartej, 1 łyżka cukru, sok z cytryny, cynamon.
Z podanych składników na ciasto kruche szybko zagniatamy placek (masło powinno być zimne - najpierw łączymy je z przesianą mąką, cukrem pudrem i proszkiem za pomocą noża - krojąc - potem dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy). Gdy będzie gładkie i dobrze zagniecione, wkładamy do woreczka foliowego, a następnie do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.Po godzinie wyjmujemy 3/4 ciasta z lodówki. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy szklanką kółka (duże, dopasowane do rozmiaru foremek), którymi wykładamy muffinkowe lub babeczkowe foremki (bez papilotek; jeśli macie silikonowe, nie trzeba smarować masłem, jeśli typowe do babeczek - trzeba). Nakładamy łyżkę nadzienia (na całą wysokość foremki), przykrywamy pozostałym ciastem (wyjętym z lodówki, rozwałkowanym, wyciętym w kształcie kółek - mniejszą szklanką; warto zrobić dziurki - słomką lub patyczkiem). Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia - ok. 30 min. Najlepiej smakują na ciepło, choć przestudzone też są przepyszne. Smacznego!