Wykonanie
            
Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością 
jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie 
jabłek. Ja do krojenia 
jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę.Składniki:ciasto:250 g 
mąki krupczatki250 g 
mąki pszennej½ szklanki 
cukru pudru250 g 
margaryny lub 
masła2 łyżeczki 
proszku do pieczenia2 łyżki 
śmietany 18%2 
żółtkaoraz:2 - 2,5 kg 
jabłek½ szklanki 
cukru½ łyżeczki 
kardamonu3 łyżeczki 
cynamonuok 4 łyżki 
bułki tartejWykonanie:Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do 
jabłek dodać 
cukier, 
kardamon i 
cynamon, wszystko wymieszać. Z 
jabłek nie odlewać soku.Ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C przez 15 minut.Ciasto posypać 
bułką tartą, następnie wyłożyć na nie 
jabłka a następnie zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.Piec w temperaturze 180 o C przez 1 godzinę.
