Wykonanie
Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością
jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie
jabłek. Ja do krojenia
jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę.Składniki:ciasto:250 g
mąki krupczatki250 g
mąki pszennej½ szklanki
cukru pudru250 g
margaryny lub
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany 18%2
żółtkaoraz:2 - 2,5 kg
jabłek½ szklanki
cukru½ łyżeczki
kardamonu3 łyżeczki
cynamonuok 4 łyżki
bułki tartejWykonanie:Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do
jabłek dodać
cukier,
kardamon i
cynamon, wszystko wymieszać. Z
jabłek nie odlewać soku.Ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C przez 15 minut.Ciasto posypać
bułką tartą, następnie wyłożyć na nie
jabłka a następnie zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.Piec w temperaturze 180 o C przez 1 godzinę.