ßßß Cookit - przepis na Szarlotka po góralsku

Szarlotka po góralsku

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja do krojenia jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę.
Składniki:
ciasto:
250 g mąki krupczatki
250 g mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
250 g margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
oraz:
2 - 2,5 kg jabłek
½ szklanki cukru
½ łyżeczki kardamonu
3 łyżeczki cynamonu
ok 4 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do jabłek dodać cukier, kardamon i cynamon, wszystko wymieszać. Z jabłek nie odlewać soku.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C przez 15 minut.
Ciasto posypać bułką tartą, następnie wyłożyć na nie jabłka a następnie zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.
Piec w temperaturze 180 o C przez 1 godzinę.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/12/szarlotka-po-goralsku.html