ßßß
            
        
Składniki na ciasto:180 g mąki pszennej55 g cukru110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki1 łyżka śmietany 18%Wszystkie składniki szybko zagnieść, jeśli będzie taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do zamrażarki na około 15-30min.Wypełnienie jabłkowe:5-7 sporych jabłek, obranych i pokrojonych1 łyżka masłapół łyżeczki zmielonego cynamonu1 łyżka cukru2 łyżki soku z cytrynyDodatkowo:1-2 łyżki bułki tartejcukier puderMasło stopić na patelni, przełożyć do niego jabłka, dodać cynamon, cukier, sok z cytryny i krótko podsmażyć. Lekko przestudzićCiasto (zmrożone) podzielić na dwie nierówne części, większą część rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 20cm wysmarowanej masłem. Oblepić ciastem dno i boki. Nakłuć kilka razy, posypać bułką tartą. Na dno ciasta wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta cienko rozwałkować i przełożyć na wierzch. Połączyć boki. Nakłuć, lub wyciąć wzorki. Piec w temp. 180st. C przez 45min.Wystudzić, posypać cukrem pudrem.Smacznego:)
