ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Z powodzeniem zastąpi jabłecznik na kruchym spodzie. Bardzo polecam:) Oparłam się na przepisie z Moich Wypieków, trochę zmieniłam wg moich zasobów.
Składniki na ciasto:
180 g mąki pszennej
55 g cukru
110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
1 łyżka śmietany 18%
Wszystkie składniki szybko zagnieść, jeśli będzie taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do zamrażarki na około 15-30min.
Wypełnienie jabłkowe:
5-7 sporych jabłek, obranych i pokrojonych
1 łyżka masła
pół łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
1-2 łyżki bułki tartej
cukier puder
Masło stopić na patelni, przełożyć do niego jabłka, dodać cynamon, cukier, sok z cytryny i krótko podsmażyć. Lekko przestudzić
Ciasto (zmrożone) podzielić na dwie nierówne części, większą część rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 20cm wysmarowanej masłem. Oblepić ciastem dno i boki. Nakłuć kilka razy, posypać bułką tartą. Na dno ciasta wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta cienko rozwałkować i przełożyć na wierzch. Połączyć boki. Nakłuć, lub wyciąć wzorki. Piec w temp. 180st. C przez 45min.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/08/tarta-jabkowa.html