Wykonanie
Bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Z powodzeniem zastąpi jabłecznik na kruchym spodzie. Bardzo polecam:) Oparłam się na przepisie z Moich Wypieków, trochę zmieniłam wg moich zasobów.
Składniki na ciasto:180 g
mąki pszennej55 g
cukru110 g
masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki1 łyżka
śmietany 18%Wszystkie składniki szybko zagnieść, jeśli będzie taka potrzeba dodać łyżkę zimnej
wody. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do zamrażarki na około 15-30min.Wypełnienie
jabłkowe:5-7 sporych
jabłek, obranych i pokrojonych1 łyżka
masłapół łyżeczki zmielonego
cynamonu1 łyżka
cukru2 łyżki
soku z cytrynyDodatkowo:1-2 łyżki
bułki tartejcukier puderMasło stopić na patelni, przełożyć do niego
jabłka, dodać
cynamon,
cukier,
sok z cytryny i krótko podsmażyć. Lekko przestudzićCiasto (zmrożone) podzielić na dwie nierówne części, większą część rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 20cm wysmarowanej
masłem. Oblepić
ciastem dno i boki. Nakłuć kilka
razy, posypać
bułką tartą. Na dno ciasta wyłożyć
jabłka. Drugą część ciasta cienko rozwałkować i przełożyć na wierzch. Połączyć boki. Nakłuć, lub wyciąć wzorki. Piec w temp. 180st. C przez 45min.Wystudzić, posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)